Sărurile de nicotină. Sunt ultimul trend în materie de vapat și fumătorii devin din ce în ce mai interesați de vapat, ca să poată renunța definitiv la fumat.

Dacă nu ați auzit de săruri de nicotină până acum, ca principiu de utilizare permit vapatul cu concentrații mai ridicate de nicotină, fără să dea însă acea râcâială în gât, specifică tăriei nicotinei. Folosind un lichid cu o concentrație mai mare de nicotină se ajunge și la o utilizare economică a țigării electronice. Cu o concetrație mai mare de nicotină se ajunge și la o economie în lichidul utilizat de obicei, fără disconfortul creat de nicotina ridicată. În esență, sărurile de nicotină sunt ideale pentru cei care au nevoie de o concentrație mai mare de nicotină, însă senzația pe care tăria o provoacă în gât le creează disconfort.

Așa cum majoritatea celor care utilizează țigara electronică știu, cu cât nivelul de nicotină este mai ridicat, cu atât senzația de râcâială în gât – așa numitul throat hit, crește. Această senzație face mulți fumători care încearcă pentru prima dată țigara electronică să nu fie tocmai convinși că este varianta cea mai bună pentru ei. Mulți renunță la vapat și se întorc la țigări pe acest considerent. În plus, industria a avansat atât de mult în ultimii ani încât pentru începători și cei care tranziționează acum devine dificil să lege toate informațiile și variațiile în device-uri și lichide pentru a găsi varianta ideală pentru ei. Nu reușesc să primească cantitatea necesară de nicotină și throat hit-ul nu ajută deloc în tranziția la țigara electronică.

Sărurile de nicotină ar putea fi soluția ideală pentru cei care:

 • vor să renunțe la fumat
 • au încercat vapatul dar nu s-au putut obișnui cu senzația din gât la concentrația necesară de nicotină pentru ei
 • se apucă acum de vapat, dar nu știu de unde să înceapă pentru că multe dintre atomizoare par prea high tech
 • caută o concentrație mai ridicată de nicotină când vapează, dar vor o senzație asemănătoare cu cea a fumatului.

Pentru cei care sunt interesați să afle mai multe informații despre sărurile de nicotină și care sunt diferențele față de “free base” – shot-urile atât de răspândite pe piață, cu care deja ne-am obișnuit, informațiile de mai jos pot fi de ajutor.

Ce este nicotina freebase?


Nicotina care se află în marea majoritate a lichidelor pentru țigările electronice și în așa zisele nic shots este ceea ce numim nicotină freebase. Este o metoda folosită de companiile producătoare de tutun încă din anii 1960.Freebase înseamnă că nicotina este în cea mai pură formă, comparativ cu alți derivați ai nicotinei.La rândul său, nicotina freebase este potențată de încălzire și se absoarbe mai repede în sânge, prin plămâni ajungând astfel mai repede la receptorii din creier.

Această metodă a fost dezvoltată în anii ’60 de Phillip Morris, compania care produce Marlboro. Ce au descoperit este că dacă manipulează nivelul de pH din nicotină pot produce țigarete mai tari decât cele produse în anii ‘50 fără să fie nevoie să mărească doza de nicotină. Ca rezultat, țigările Marlboro au început să provoace dependență mult mai rapid. Această descoperire a fost una majoră pentru Marlboro și compania s-a bucurat de un avantaj în fața competiției ani la rând, Marlboro devenind brandul de țigarete cel mai popular și cu cel mai mare grad de dependență din lume.

Chimia din spatele nicotine freebase:

Ca să putem înțelege ce sunt sărurile de nicotină este important să înțelegem cum funcționează nicotina freebase.
Nicotina din frunzele de tutun are compoziția chimică a unei săruri. O sare, din punct de vedere chimic, este reacția dintre un acid (încărcătură pozitivă) – și o bază (încărcătură negativă).
Natura chimică a nicotinei este aceea a unei baze slabe și este formată din particule încărcate negativ. Ca bază, încearcă să găsească particule încărcate pozitiv (protoni) pentru a se stabiliza și a deveni ionizată. Nicotina din frunzele de tutun sau ionii, mai exact, nu reprezintă cea mai eficientă metodă de livrare a nicotinei în organismul uman. Iar acest lucru este din cauză că ionii nu reușesc să se miște prea eficient prin membranele organice și nu se vaporizează atât de ușor.
Aici intervine varianta freebase. Phillip Morris a înțeles că dacă nicotina este de-protonată (prin amoniu) sau pe înțelesul tuturor, i se înlătură încărcătura pozitivă, poate să revina la starea de libertate care îi permite să călătorească prin membranele organice ale țesuturilor vii. Mai pe scurt, nicotina în varianta freebase (bază liberă) devine mai biodisponibilă pentru țesuturile pulmonare și neuronale, ceea ce o face să aibă o eficiență sporită.
Phillip Morris este cel care a descoperit că impregnarea tutunului cu o sare ca fostaful de diamoniu eliberează amoniu atunci când țigareta arde, eliberănd nicotină în stare freebase.
Și totuși; Dacă nicotina freebase este mai eficientă, de ce preferă fumătorii sărurile de nicotină?

Ce sunt sărurile de nicotină?

Sărurile de nicotină, așa cum am explicat mai sus, sunt starea naturală în care nicotina se regăsește în frunzele de tutun.
Am menționat și că sărurile de nicotină sunt mult mai stabile și mai puțin volatile ca forma freebase. Sărurile de nicotină se vaporizează la temperaturi mult mai ridicate și ionii nu călătoresc ușor până la receptorii de nicotină din creierul uman.
Mai simplu spus, nu este cea mai eficientă metodă de livrare a nicotinei în organism, comparat cu forma freebase, de-protonată.
Deci, de unde nebunia cu sărurile de nicotină?
Pax Labs, inovatorul aceste noi metode de vapat, a găsit o formulă prin care 50mg de nicotină devin palatabile în timp ce devin și mai biodisponibile față de formele nicotinei prezente în mod current pe piața de vapat. Scopul lor a fost acela de a mima senzația fumatului unei țigarete cât de mult posibil, iar până acum se pare că le-a reușit.
Cum este posibil? Cu siguranță că informațiile prezentate până acum sunt contradictorii.  Ingredientul secret care face magia să aibă loc se află în utilizarea acidului benzoic. Acest acid slab și sărurile sale sunt utilizați ca și conservanți alimentari. Acidul benzoic este un precursor important pentru sinteza multor substanțe organice. Acidul benzoic are două scopuri cheie în sărurile de nicotină:
 1. Ajută sarea de nicotină să fie vaporizată la o temperatură mai scăzută și în același timp scade nivelul de pH în sarea de nicotină, ceea ce face ca throat hit-ul (râcâiala specifică concentrațiilor mari de nicotină) să nu mai fie atât de pregnant, iar la concentrații mici de nicotină să nu fie prezent deloc.
 2. Are loc o reacție chimică care face nicotina mai ușor de absorbit, asemenea nicotinei aflate în stare liberă.

Ce înseamnă asta? Că poți vapa confortabil inclusiv concentrații mari de nicotină (50mg) și în același timp corpul absoarbe mai ușor nicotina, contrar naturii sărurilor de nicotină. Din informațiile de până acum se pare că această reacție chimică ce creează beneficiile enumerate mai sus funcționează doar cu anumite tipuri de acizi. Așa cum se poate vedea din graficul de mai jos (PAX Labs), lichidele cu săruri de nicotină ajută mai mult satisfacerea nevoii de nicotină față de lichidele cu nicotină freebase.
Dacă vă uitați la linia mov și la cea verde de mai sus, concentrația de nicotină absorbită în circuație este comparabilă cu cea a fumatului unei țigări și astfel se atinge o satisfacție ridicată a nevoii de nicotină față de lichidele tradiționale aflate pe piață.

Care este diferența între nicotina freebase si sărurile de nicotină – NicSalts?

Din perspectiva vapatului, diferența dintre nicotina freebase și sărurile de nicotină este felul în care afectează experiența de vapat.
O diferență notabilă este diferența în senzația de tărie la concentrații ridicate de nicotină. Nicotina freebase are un nivel mai mare al pH-ului, ceea ce îi afectează alcalinitatea. Lichidele cu nicotină freebase se simt mai aspre cu cât concentrația de nicotină este mai ridicată. Pe de altă parte, sărurile de nicotină au o alcalinitate scăzută datorită acidului benzoic, ceea ce face senzația de râcâială la vaporizare să nu mai fie la fel de puternică, permițând astfel utilizarea unor concentrații mult mai ridicate de nicotină, satisfăcând mai ușor, fără disconfort, nevoia de nicotină a fumătorului.
A doua diferență este dată de felul în care cele două tipuri de nicotină sunt asimilate în organism. Deși sărurile de nicotină sunt cunoscute ca nefiind cele mai eficiente când vine vorba de livrarea nicotinei în organism, se pare că Pax Labs a găsit o cale de a trece peste această problemă, ba chiar a făcut sărurile de nicotină să fie mai rapid și mai ușor absorbite de organism. Acest lucru se datorează acidului benzoic adăugat în sărurile de nicotină, ce face nicotina mai ușor de absorbit în organism și astfel mai eficientă față de e-lichidele freebase.

Ce dispozitive sa folosesc pentru sărurile de nicotină?

Un lucru de ținut minte este că sărurile de nicotină sunt create pentru dispozitive ce funcționează cu wattaj redus. Este recomandat să nu se folosească dispozitive cu putere mare pentru a vapa lichide ce conțin săruri de nicotină. Utilizarea rezistențelor și dispozitivelor sub-ohm pentru a vapa săruri de nicotină cu concentrații mari va oferi organismului concentrații excesive de nicotină și ar deveni foarte neplăcute efectele secundare. Aceasta recomandare se datorează faptului ca acidul benzoic se descompune la peste 370 °C în benzol și dioxid de carbon.

Așa cum am precizat, sărurile de nicotină sunt destinate a fi folosite cu dispozitive cu wattaj redus datorită ratei mare de absorbție rapidă a nicotinei. De altfel, sărurile de nicotină nici nu au nevoie de o temperatură ridicată pentru a se vaporiza.

Nu doar că dispozitivele low wattage sunt mult mai mici ca dimensiuni, însă există și dispozitive care nu au nevoie de acționarea unui buton pentru a funcționa. Astfel, vapatul devine mult mai user-friendly, mai ales pentru cei care acum încearcă pentru prima dată țigara electronică. În plus, nu este nevoie de o investiție mare pentru a avea cu adevărat rezultate în renunțatul la fumat. Nici nu este nevoie să cauți informația din ultimii 5 ani de inovații când vine vorba de dispozitive. Dispozitivele simple pur și simplu își fac treaba, fără frustări.
Dispozitivele cu wattaj mic și rezistențe cu impedanță mare ce sunt actualmente pe piață vin cu două opțiuni:
 • open system – atomizorul poate fi reumplut manual cu lichidul preferat
 • closed system – are nevoie de cartușe/pods care conțin deja cantitatea necesară de e-lichid.
Notă: sărurile de nicotină cu concentrații mai scăzute – 3mg și 6mg pot fi folosite pe dispozitivele sub-ohm cu condiția să nu depașiți temperatura de 370 grade celsius. Este de văzut dacă reușesc într-adevăr să livreze mai eficient nicotina în organism, așa cum spune PAX Labs, însă nivelul de throat hit cu siguranță se va diminua față de nicotina freebase.

Beneficiile sărurilor de nicotină

 1. Dispozitive User-Friendly – sunt mai ușor de folosit și mai lipsite de frustrarea învățării tuturor opțiunilor. Încap mai ușor în buzunar și sunt pur și simplu mai elegante în anumite cadre sociale. Dacă nu cauți nori mari de abur, sărurile de nicotină sigur ți se potrivesc
 2. Niveluri ridicate de nicotină – Un pas major pentru comunitatea de utilizatori de țigări electronice, deoarece o concentrație mai mare de nicotină și satisfacerea rapidă a nevoii de nicotină ajută enorm când vine vorba de stopatul fumatului. Unii chiar spun că sărurile de nicotină sunt mult mai eficiente în satisfacerea nevoii față de alte dispozitive anti-fumat de pe piață.
 3. Gust mai fin și mai puțină asprime a nicotinei – Sărurile de nicotină pot crea o experiență de vapat mai bună în general pentru cei care au încă nevoie de concentrații ridicate de nicotină. Asprimea simțită în gât nu va fi la fel de puternică comparativ cu lichidele freebase cu aceeași concentrație de nicotină.
 4. Mai puțin e-lichid folosit – Datorită concentrației mai mari de nicotină și a absorbției îmbunătățite, nu se resimte nevoia de a utiliza la fel de mult e-lichid. Acolo unde utilizatorii de țigări electronice nu simt nevoia de mai mult abur și vor un dispozitiv cât mai low-profile, care nu atrage atenția, trecerea la săruri de nicotină înseamnă și mai mult timp între pufuri, cu aceeași satisfacere a nevoii de nicotină.
 5. Conservare mai bună – Pentru că sărurile de nicotină înseamnă starea naturală a nicotinei, este mai stabilă și mai puțin predispusă la a oxida rapid.

sursa: ruthlessvapor.com

P.S. Shot-urile de nicotina si aditivii se pot gasi aici.

One thought on “NicSalts VS Freebase și de ce sărurile de nicotină sunt viitorul în vaping.

 1. Claudiu says:

  Salut Bogdan! Am urmarit clipul tau despre nicsalturi si chiar a fost de ajutor. Nici nu stiam de ele pana cand nu am dat de videoul tau. Ca si intrebare, pentru poduri, am inteles ca ele ar avea nevoie de lichide cu mai multa nicotina pentru a fi “simtite”. In cazul de fata vorbesc de Isson. Am vazut, ca lumea recomanda undeva la 12 nicotina pentru a fi ok pe acel pod. Dar daca folosesc nicsalturi, cam cat ar trebuii? Multumesc anticipat! Zi faina.

Tu ce parere ai?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.